Vyzkoušejte nadýchané suflé palačinky

Tahle lahůdka je mírně složitější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Palačinky jsou úžasně jemné a lehké jako obláček. Mají v sobě lehký nádech piškotového těsta, díky čemu jsou naprosto odlišné od kynutých lívanců nebo obyčejných palačinek. Jak jsem k nim přišla a jak si je připravíš?

Kde jsem tuhle specialitu objevila?

Neustále koukám na kuchařská, ochutnávací videa a “japonská suflé palačinka” se tam poslední dobou objevuje stále častěji. Pokaždé naprosto fascinovaně sleduju, jak mistři připravují gigantické palačinky pomocí speciálních formiček a plotýnky. Už jsem dál nevydržela jen koukat na tu nádheru, jak se každému rozlije úsměv po tváři, když ji ochutná. Jak po krajích stékají pramínky javorového sirupu, když do ní zakrojíš… Je s ní relativně dost práce, ale ani to mě neodradilo. Jak dopadl můj první pokus jsem jsi mohl vidět na mém Instagramu.

 

Na 6 palačinek si připrav:

Těsto: 

4 bílky

špetka soli

4 lžíce cukru krupice

2 žloutky

3 lžíce mléka

vanilkový extrakt

1/3 hrnku hladké mouky

2 zarovnané lžičky prášku do pečiva

Na smažení:

olej

Na ozdobu:

nutella

jahody

šlehačka

Jak na to:

1. Odděl si bílky od žloutků s přidej k nim špetku soli. V bílcích nesmí být ani kapka žloutku, jinak by špatně tuhly.

2. Šlehej je, dokud nebudou tvořit “měkké špičky”. Když vytáhneš metličku z misky,  z bílkové hmoty se vytvoří špička, která bude pomalu klesat (neudrží si tvar).

3. V téhle fázi bílky šlehej dál a pomalu k nim přisypávej cukr, pěkně lžíci po lžíci. Výsledný sníh bude hladký a lesklý (cukr se rozpustí).

4. Ve velké míse lehce rozmíchej žloutky s mlékem a vanilkovým extraktem. Do toho potom pomalu přisyp mouku smíchanou s práškem do pečiva, dokud se všechno nespojí.

5. Do žloutkové směsi přidej třetinu vyšlehaných bílků a opatrně smíchej. Zprvu to půjde ztuha, ale to je v pořádku.

6. Jakmile se hmoty spojí, přidej další třetinu, opět zamíchej a stejně postupuj i s poslední částí bílků. S každou další částí míchej jemněji a snaž se těsto špachtlí spíš obracet než natvrdo míchat.

7. Dej na pánev se silnějším dnem 2-3 lžíce oleje a rozpal ji na mírnou teplotu.

8. Když je připravená, začni na ni po lžících dávat těsto. Musíš ho vrstvit, takže nandáš těsto jako na klasickou palačinku a na ni dáš další vrstvu. To opakuj ještě několikrát. Záleží na tom, kolik máš na pánvi místa, protože s každou další náloží se palačinka rozprostře i trochu do stran.

9. První stranu peč asi 6 minut, potom je opatrně otoč a dělej dalších asi 15 minut. Při otáčení bude horní vrstva ještě skoro tekutá, takže se dá lehko splácnout. Hotové suflé palačinky poznáš tak, že když je na povrchu lehce zmáčkneš, těsto se vrátí zpátky.

10. Zdobit je můžeš Nutellou a sezónním ovocem jako jsou jahody, borůvky nebo maliny.  Nezapomeň ani na šlehačku nebo javorový sirup.

Pár tipů na závěr:

  • pánev se silnějším dnem déle udrží teplotu, takže se budou palačinky dělat rovnoměrně
  • čím větší pánev, tím líp – já jsem použila dvě a i tak jsem to musela dělat na dvakrát, takže mi to zabralo přes hodinu
  • použij i poklici, která udrží víc tepla a palačinky se lépe propečou – pokud ji nemáš, obal vršek alobalem
  • při prvním pokusu palačinky nebudou dokonalé – jakmile si to osaháš, tak bude druhá várka/pokus výrazně lepší
  • podívejte se také na zkrácený recept

Těším se u dalších mňamek z domova i z cest, dobrou chuť! 🙂

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *